Filosoferen bij ’t Boomke

 In Meer BELEVING

Boomke in de bocht. Wuivend op vaste dijkgrond. Het vaart ons nu wel. Die haiku prijkt op ’t Boomke. Een kunstversie van een eeuwenoude scheepvaarttraditie, die op een markante plek in de haven staat. Een plek om tot rust te komen en na te denken over het leven, met zicht op de passerende schepen.

Eeuwenlang stond er op de dijk van Berendrecht een boom. Voor schippers die de haven verlieten, markeerde die het moment waarop het schip vaarklaar moest zijn. Als dat gelukt was, dronk de bemanning een oorlam rum op een behouden vaart met veilige thuiskomst. Zo groeide ’t Boomke – zoals men dat was gaan noemen – uit tot een volwaardig landmark. Een toponiem zelfs, want op kaarten zo vroeg als 1749 staat ’t Boomke aangeduid.

Door de jaren heen stierf de boom af of dreigde die de stevigheid van de dijk te ondermijnen. Eveneens doofde de traditie van de heildronk zachtjes uit. Tot april 2018. Toen herrees ’t Boomke als kunstwerk uit cortenstaal. Met een haiku van auteur Geert De Kockere, die het moment van de borrel pakt in 17 lettergrepen. Bij ’t Boomke staat ook een bankje, waar je vanzelf op begint te filosoferen. Borrel zelf te voorzien!

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search