Het zou kunnen dat de koperen luster van je grootmoeder verwerkt is in de bekabeling van de computer waarmee deze zin getypt is. Vanuit de schroothoop van Belgian Scrap Terminal in Kallo reïncarneert elk jaar 1,5 miljoen ton afgedankt metaal als grondstof voor nieuwe onderdelen. Dat is 1,5 miljoen ton grondstof die niet uit de aardbol getrokken moet worden. HR-verantwoordelijke Annick Simons zorgt er mee voor dat die milieuvriendelijke kringloop blijft draaien, door het personeel tevreden en gepassioneerd te houden.

Profiel

  • Naam: Annick Simons
  • Functie: HR-verantwoordelijke
  • Bedrijf: Belgian Scrap Terminal

Verwezenlijkingen

  • Recycleert jaarlijks 1,5 miljoen ton schroot
  • Voorkomt overbodige grondstofwinning uit de natuur
  • Verzorgt personeelsadministratie

“Onze site lijkt op een gigantisch containerpark, maar dat zijn we absoluut niet. Wij werken alleen met zogeheten ferro- en non-ferromaterialen. Ferro is ijzer het hoofdbestanddeel,  non-ferro alle ander metalen zoals koper, lood of zink. Wie met zijn kar oud ijzer naar hier wil komen, kunnen we helaas niet ontvangen in Kallo. Alles wat hier ligt, komt binnen op industriële schaal. Wie toch iets wil afgeven, kan dat bij onze vestiging in Hoboken doen.”

“Wanneer het schroot hier in de haven toekomt, verwerken wij dat tot een grondstof, waarmee onze afnemers uit de staalindustrie nieuwe producten maken. Bruggen, treinsporen, kranen, stalen steunbalken…er is van alles mogelijk. Onder verwerken mag je drie basishandelingen verstaan. Grote stukken knippen we tot op een bepaald formaat waarmee onze afnemers aan de slag kunnen. Andere stukken persen we samen tot een blok en het fijner materiaal vermalen we. Jaarlijks komt er hier zo’n 1,5 miljoen ton binnen. Daarvan gaat quasi alles buiten als bruikbare grondstof. ”

Wagen voor 97% herbruikbaar

“Wagens zijn de specialiteit van het huis. Daarvan kunnen we intussen maar liefst 97% recycleren. Hoe verbluffend dat ook mag zijn, wij blijven alert voor manieren waarop we dat percentage omhoog kunnen krijgen. We hebben maar één aarde, dus laten we ze koesteren door zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen aan haar onttrekken.”

“Waarschijnlijk was dat ook het idee van overgrootvader Craenhals, toen hij in 1922 met paard en kar afgedankte buizen en pijpen begon te verzamelen. Sindsdien is BST al vier generaties een familiebedrijf. Momenteel staan Caroline Craenhals en haar vader Patrick aan het roer. Elke generatie heeft de grens van het recycleren verlegd, er moet daar iets in de familiegenen zitten denk ik (lacht). Ze voelen de sector goed aan.”

“Net als de directie zijn al onze medewerkers gepassioneerd bezig met hun vak. Van elke nieuwe innovatie willen ze op de hoogte zijn. De operators kennen hun machines door en door. Andere innovaties ontstaan door te luisteren naar onze klanten. Als zij vragen of een bepaalde grondstof kwalitatief anders kan, beginnen onze engineers, operators en machinebouwers te denken hoe we onze installatie daaraan kunnen aanpassen. Zo wordt onze machinerie en technologie almaar geavanceerder. Extra magneten of afdrijfinstallaties zorgen bijvoorbeeld dat we nog nauwkeuriger kunnen uitsorteren.”

Eindeloze kringloop

“Afgedankt materiaal kan je oneindig blijven hergebruiken. Of dat nu een pijp of een autowiel is, de staalindustrie versmelt en manipuleert het tot nieuwe producten. Het is heel goed mogelijk dat een bepaald onderdeel hier al eens gepasseerd is als iets anders. Alles wat we knippen, persen of vermalen is zuiver product, daar zien onze controleurs zowel bij de levering als de uitvoeren op toe. Er zijn voorwerpen die we moeten weigeren, maar wellicht kunnen we in de toekomst nog meer recycleren.”

“Als ik vertel waar ik werk, hoor ik dikwijls: “ah, bij de ijzerboer!” Naar het beeld van de rondrijdende camionetten die omroepen dat ze oud ijzer, lood en zink komen ophalen. Op industriële schaal zit er achter die schrootverwerking een hele machine, die ook mij verrast heeft. Want vergis je niet: wij doen meer dan schroot verknippen, persen en vermalen. Buiten hebben wij een twaalftal verschillende functies. Daarbij komen nog alle administratieve krachten met elk hun specialisatie. Certificatie, boekhouding, HR, marketing, expeditie…”

“Ik had nooit gedacht dat ik de HR van een schrootverwerkingsbedrijf zou doen. Ik zag mezelf omgaan met de mensen die op een medisch secretariaat van een gerechtsdokter komen of iets dergelijks. Nu ik hier werk, voel ik mij helemaal thuis, het milieuvriendelijke imago past perfect bij wie ik ben. Op mijn vorige job heb ik in avondschool mijn bachelor gehaald en ongeveer op hetzelfde moment kwam er bij BST een vacature op de boekhouding vrij. Daarvoor hebben ze mij geselecteerd.”

Playbackend personeel

“Op een gegeven moment bood men mij de job van HR-verantwoordelijke aan. Daar heb ik volmondig ja op gezegd. Wat ik daar vooral ondervonden heb, is hoe belangrijk het is om open met de werknemers te communiceren. Wij mogen denken aan het milieu zoveel we willen, maar als het team hier binnen en buiten niet zorgt dat die 1,5 miljoen ton elk jaar verwerkt geraakt, is er geen bedrijf. Ik vind het ook aangenaam dat het een familiebedrijf is. Patrick en Caroline staan altijd klaar voor de werknemers, dat is hier alom bekend en dat geeft een zekere geruststelling.”

“Dat zie je aan onze videoclip die we in 2008 opnamen met het personeel. Ze hebben zich kostelijk geamuseerd met het playbacken en meespelen. Een groot deel van de hoofdrolspelers werkt nog steeds bij ons. Zelf was ik nog niet in dienst toen, dus hoe het precies ontstaan is kan ik niet vertellen, maar het zou me niet verwonderen dat het een idee van Caroline was.”

Doe mee!

Als wereldhaven is de haven van Antwerpen cruciaal voor de economische welvaart van het land. Daarvoor moet zij blijven ontwikkelen in harmonie met natuur en milieu. Ontwikkeling Havengebied Antwerpen neemt daarom milieuvriendelijke maatregelen, zodat de impact van de industrie minimaal is.

Daarnaast kan Moeder Natuur rekenen op duurzame denkers zoals havenheld Annick. Zij hergebruiken haar grondstoffen in plaats van ze te verbruiken. Daardoor geraken de natuurlijke voorraden van de planeet minder snel uitgeput én springen we zuiniger om met wat we al hebben.

Ben jij of ken jij iemand die ook milieuvriendelijk handelt? Of die zich ontfermt over planten en dieren? Laat het ons weten, want wie de havennatuur beschermt, verdient een bloemetje!

Start typing and press Enter to search