Op 29 november weten we welk milieuvriendelijk project de Sustainability Award van Port of Antwerp wint. Eén van de drie finalisten is Ashland, een bedrijf dat 64 miljoen liter natuurwater per jaar opvangt en daarmee zijn afvalwater verdunt. Die 64 miljoen liter keert biologisch gezuiverd terug naar de natuur. Er vloeide heel wat water door de Schelde vooraleer milieucoördinator Katty Laeremans, onderhoudsupervisor Wim De Ben en plantmanager Erik Van Hove die installatie konden leggen. Het product waarvoor ze die nodig hebben, heeft u al in uw mond gehad.

Profiel

  • Naam: Katty Laeremans en Wim De Ben
  • Functie: Milieucoördinator en onderhoudssupervisor
  • Bedrijf: Ashland Specialities Belgium
  • Leeftijd: 45 en 48

Verwezenlijkingen

  • Investeerden in installatie die afvalwater verdunt met natuurwater
  • Geeft zuiver water terug aan natuur
  • Finalist Sustainability Award 2018
  • Zorgen dat kroketten niet barsten en pillen langer werken

Wim: “Wij produceren methyl cellulose. De bouwsector gebruikt het in lijmen, gipsen en nog allerlei bindmiddelen.”

Katty: “Daarnaast gebruiken de voedingssector en de farmaceutische industrie het. Ons product zorgt er bijvoorbeeld voor dat kroketten niet kapot springen in de frituurketel. Als je een pijnstiller neemt, zorgt het ervoor dat het pilletje geleidelijk oplost en dus langer werkt. We noemen het chemisch zetmeel. Tijdens de chemische reactie die we opwekken om die methyl cellulose te maken, ontstaat er zout. Het afvalwater waarmee we dat wegspoelen, is zo zout dat de bacteriën van onze biologische waterzuivering dat niet kunnen afbreken. We moeten dat verdunnen en daarvoor hebben we veel water nodig.”

Huren bij de buren

Wim: “Sinds 2010 gebruiken we daarvoor regenwater en ondiep grondwater, maar we hadden altijd te weinig. Het knaagde dat we elke keer drinkwater moesten bijvoegen. Vandaar het idee om aan onze buren te vragen of we het regenwater dat op hun terrein valt mochten hebben.”

Katty: “Dat project begon toen onze plantmanager Erik Van Hove de vraag kreeg van het Havenbedrijf of wij tijdelijk een stuk terrein konden afstaan aan onze buren van DP World. Wim en ik stelden een dossier op over de impact die dat zou hebben op het bedrijf, want onder dat terrein lagen veel leidingen, er stonden grondwaterpompen en ook de weg naar de waterzuivering liep langs daar. Er waren dus best veel veranderingen nodig om dat stuk te kunnen afstaan.”

“Met dat dossier zijn we naar Maatschappij Linkerscheldeoever gegaan, want wij pachten onze gronden van hen. Vervolgens zaten we samen met de dienst Milieuvergunningen. Wanneer een havenbedrijf een grond onderverhuurt aan een SEVESO-bedrijf is dat vergunningstechnisch veeleisend door de verschillende regelgeving waaronder het terrein valt.”

Nog nooit gebeurd

Wim: “Alle betrokken partijen moesten uitzoeken hoe dat moest gebeuren, want wat wij gingen doen, was nog nooit voorgekomen. In november 2016 startten de werken. We hebben het terrein helemaal heraangelegd, zodat alle bekkens, afwateringen en leidingen een zo optimaal mogelijke plaats kregen. Dat was een hele puzzel, want ondertussen moest het bedrijf continu blijven draaien.”

“Terloops beslisten we om vier meter onder het terrein in kwestie 4 kilometer drainage te leggen. Die staat ons toe om naast regenwater ook ondiep grondwater op te vangen. Langs het ondergrondse drainagestelsel komt al het grondwater in één put terecht waaruit we het oppompen. Het regenwater daarentegen vangen we op met ons volledig verharde terrein. Elke druppel die erop valt, sijpelt door aflooproosters in een riolering naar het bekken. Van daaruit pompen we het net als het grondwater naar de waterzuiveringsinstallatie om het te vermengen met het afvalwater.”

Katty: “In november 2017 was alles klaar en de ontlading was groot toen we de eerste keer gingen kijken hoe het water binnen liep. Een droge zomer zoals dit jaar zou vroeger een probleem geweest zijn. Nu hebben we bijna heel de zomer zonder drinkwater kunnen werken. Juist drie dagen voor de eerste regen moesten we bijvullen. Voka Alfaport vond dat zo’n mooi project dat zij ons voorstelden om deel te nemen aan de Sustainability Award. Wij zijn een redelijk klein bedrijf, dat maakt van ons de underdog in vergelijking met de twee andere finalisten (BASF en CMB) die groter zijn. Net daarom zijn we heel blij met de finaleplaats, dat is al een succes en een erkenning voor ons werk.”

Puur idealisme

Wim: “Het leeft wel onder de collega’s. Iedereen is ermee bezig om stemmen te vragen, we hopen er al heel wat te hebben. Ashland komt positief onder de aandacht en dat is voor de collega’s ook leuk.”

Katty: “Wat havenheld Ronny Deroef zei, kan ik zeker bevestigen: het is een investering die je puur uit idealisme doet. Iemand die alleen met de cijfers bezig is, zal dat altijd afraden. Dat idealisme is bij mij de aard van het beestje. Wetenschappen boeiden mij in het middelbaar het meest en daarom ging ik industrieel ingenieur studeren. Van alle vakken die we daar kregen sprong chemie er uit voor mij omdat daar veel mee te innoveren valt. Omdat ook de VLAREM (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning) wetgeving mij interesseert, volgde ik een opleiding milieucoördinator.”

Wim: “Bij mij is de interesse gegroeid door met dit soort projecten bezig te zijn. Bij iedereen in het bedrijf is er dankzij het succes van die nieuwe installatie een mentaliteitswijziging ontstaan. Ik merk dat het nu makkelijker is om mensen te motiveren om altijd een oplossing te zoeken die zowel voor het bedrijf als het milieu gunstig is. Het continu verbeteren van onze installaties op milieuvriendelijk vlak vind ik zeer motiverend. Vanuit dat streven werken Katty en ik vaak samen, omdat een milieuvriendelijkere ingreep dikwijls een technische verbetering inhoudt.”

Katty: “Inderdaad! Bijvoorbeeld: in eerste instantie ging het overpompen met de nieuwe installatie manueel. Vanaf juli 2018 verloopt dat automatisch. Er hoeft niemand nog werk in te steken, slechts Wim en zijn team moeten ze onderhouden. Als we de award zouden winnen, zorgen we zeker voor taart. Champagne mag niet, er is hier een alcoholverbod. Een glaasje water dan maar (lacht)!”

Doe mee!

Als wereldhaven is de haven van Antwerpen cruciaal voor de economische welvaart van het land. Daarvoor moet zij blijven ontwikkelen in harmonie met natuur en milieu. Ontwikkeling Havengebied Antwerpen neemt daarom milieuvriendelijke maatregelen, zodat de impact van de industrie minimaal is.

Daarnaast kan Moeder Natuur rekenen op duurzame doeners, zoals havenhelden Katty en Wim. Zij nemen hun verantwoordelijkheid als grootverbruikers op en benutten zoveel mogelijk wat de natuur hen gratis aanreikt. Zelfs als dat een greep uit de geldbuidel betekent.

Ben jij of ken jij iemand die milieuvriendelijk handelt? Of die zich ontfermt over planten en dieren? Laat het ons weten, want wie de havennatuur beschermt, verdient een bloemetje!

Start typing and press Enter to search