Voor het vijfde jaar op rij opent stadsfestival Zomer van Antwerpen de oudste zomerbar van ’t Stad aan de Sloepenweg. Die pakt uit met een vernieuwing: een tribune met zicht op de zonsondergang in de Schelde en de haven. Daarnaast treden er opnieuw talloze acts op op verrassende plaatsen en staat er weer heel wat lekkers op de menu- en cocktailkaart. Organisatiewonder Tine geeft een voorproefje op en een exclusieve inkijk achter de schermen van deze zomeroase vlakbij de haven.

Profiel

  • Naam: Tine De Schutter
  • Functie: Productie en planning
  • Bedrijf: Zomer van Antwerpen
  • Leeftijd: 36

Verwezenlijkingen

  • Tovert samen met vrijwilligersteam de Sloepenweg drie maanden om in een zomeroase
  • Regelt alle logistieke voorzieningen
  • Schakelt internationale werkkrachten in
  • Houdt rekening met de omgeving

“Wij willen heel graag claimen dat we de eerste zomerbar van ’t Stad waren. Ze staat al sinds 2004 op het programma van het stadsfestival Zomer van Antwerpen en ik denk dat wij de eersten waren die de naam ‘ Zomerbar’ gebruiken. Alle andere zomerbars hebben een andere naam. Er komen er de laatste jaren veel nieuwe bij en dat is prima, er is plaats voor hier in Antwerpen. We kennen de mensen die andere bars in de buurt van de haven organiseren wel, maar samenwerken is praktisch niet haalbaar.”

Zicht op zonsondergang

“Zoals elk jaar maken we er hier aan de Sloepenweg een ontmoetingsoase van waar iedereen die in Antwerpen is elkaar kan treffen. Jong, oud, Antwerpenaar of toerist. We zitten hier voor het vijfde jaar en ik kan je al verklappen dat we ons decor eens gaan opfrissen. Het is tijd voor eens een nieuwe look. De menu’s en cocktailkaarten zijn eveneens nieuw, onze gebruikelijke restauranthouders maken daar elk jaar een erezaak van. Ik weet niet wat ze dit jaar uit hun hoed gaan toveren, maar afgaand op vorige jaren zal dat allemaal weer verrukkelijk lekker zijn. De pizzaatjes en de wraps keren zeker terug! Er is natuurlijk nog meer te krijgen aan de bar, er staat een speeltuintje en dankzij de Antwerpse Compagnie Marius is er een bibliotheek met lees- en luisterboeken voor groot en klein.”

“Helemaal nieuw dit jaar wordt onze zonsondergangtribune. Op de dijk zal je elke avond met zicht op de Schelde en de havenlichtjes de zon kunnen zien ondergaan. Daarnaast zullen ook onze circustenten er weer staan. We krijgen vier verschillende voorstellingen over de vloer. Eén daarvan treedt op in open lucht. Bomen, palen, stoelen… alles wat ze kunnen gebruiken, gebruiken ze ook.”

Enthousiaste mix van vrijwilligers en internationale stagiairs

“Voor de tenten en de lichtjes kunnen we rekenen op onze eigen mensen, veelal vrijwilligers. De stad brengt het decoratiemateriaal met vrachtwagens naar hier. Onze crew geeft alles een plaats en steekt alles ineen. Onze locatieverantwoordelijken zijn professioneel in dienst en hebben gaandeweg ervaring opgebouwd. Zij zijn creatief en kunnen met weinig middelen een toffe locatie maken. We kunnen hen en hun team nooit genoeg danken dat zij ieder jaar weer hun zomer aan ons opofferen. Zij wonen hier zo ongeveer tijdens die drie maanden hé (lacht). Soms zelfs echt, als het een late nacht wordt, staan hier extra caravans waar ze kunnen blijven slapen.”

“Door de jaren heen is er een vaste poel vrijwilligers ontstaan, die elkaar enthousiasmeert en nieuwe mensen aanbrengt. Aanvullend werken we samen met organisaties die nieuwkomers in België aan een plaats op de arbeidsmarkt helpen. Het Sociaal Tewerkstellingspunt is er één van. Dat gaat dan om mensen die een technische job hadden in Syrië of Irak, maar de taal niet machtig zijn. Bij ons doen ze een soort stage waarbij ze ondertussen hun Nederlands bijschaven en mensen leren kennen. Het werk op zich is geen probleem, ze kennen het vak. De uitdaging is om hen aan het werk te zetten. Maar dat lukt. Ik weet dat enkele stagiairs van vorig jaar ondertussen werk gevonden hebben.”

Spektakel op verrassende plaatsen

“De Zomer van Antwerpen is natuurlijk veel meer dan de Zomerbar. In totaal zal je negen voorstellingen kunnen aantreffen, elk op een toffe locatie in Antwerpen. We boeken elk jaar andere theater- en circusgezelschappen. Iedere keer dezelfde mensen zou een beetje voorspelbaar zijn, ons publiek houdt van variatie. Hetzelfde met de locaties. We proberen elk jaar nieuwe plekken te vinden, waar mensen anders nooit zouden komen. Vorig jaar hadden we hier een beetje verderop de Antigoonloods ter beschikking, die stond al vijftien jaar leeg. De grote ramen en het dak zorgden voor een mooie lichtinval. We hebben dat gebouw industrieel laten reinigen en we hebben Rosas Danst Rosas in laten spelen. Normaalgezien kan je dat enkel in een donker theater zien.”

“Zulke locaties vinden we dankzij tips, door rond te rijden in de stad… en Google maps (lacht). Evengoed vragen wij aan particulieren, scholen of bedrijven of zij een lege hangaar of een weide hebben waar we deze zomer een voorstelling in mogen onderbrengen.  Lijkt simpel, maar het is best lastig om alle voorzieningen in orde te krijgen. Hier aan de Sloepenweg bijvoorbeeld halen we de elektriciteit uit een ondergrondse netaansluiting. Infrax komt die hier opgraven en wij zorgen voor een werfwagen om daarop aan te sluiten.”

Respect voor omgeving

“Generatoren vermijden we. Duurzaamheid is één van onze stokpaardjes. We doen al heel veel, maar het kan altijd beter. Momenteel zijn we in bespreking met enkele deelfietsfirma’s of ze een tijdelijk fietspunt aan onze locaties kunnen voorzien. Voor onze artiesten zetten we waterbidons met een kraantje, waarmee ze elk hun gepersonaliseerde flesje kunnen vullen. We hebben zelfs onze collega-havenheld Ronny gecontacteerd om te zien of we onze douches op regenwater kunnen laten werken. Enkele mensen binnen onze ploeg zijn daar sterk mee bezig. Zij maken op kantoor hun eigen biologisch afbreekbare wasmiddel, waar we ook op de Zomerbar de afwas mee doen. Volgend jaar bestaan we 25 jaar. Als we dit nog eens 25 jaar willen doen, moeten we zorg dragen voor onze omgeving. Ik vind dat je dat ook ziet als je de zomerbar binnen wandelt. Veel van ons decor bestaat uit gebruikte materialen.”

“Zelf ben ik in 2015 begonnen bij Zomer van Antwerpen. Eerst als freelance assistent. Daarna belde Stad Antwerpen mij dat er een plaats was vrijgekomen bij de productieleiding en of dat mij interesseerde. Zodoende zit ik sinds 2017 in het vaste team. Onze vaste ploeg van de Zomer van Antwerpen bestaat uit zeven mensen die een heel jaar door aan het festival werken. Ik doe de productie, wat wil zeggen dat ik, vanaf er een gezelschap bevestigd is, locaties zoek waar zij kunnen optreden. Hoeveel stroom en parkeerplaats hebben zij nodig, blijven ze slapen… heel veel logistiek. Voorts zorgen we ervoor dat er overal personeel is en maken wij de planningen, de draaiboeken zoals dat heet.”

Koele kikker

“Er is een verschil tussen iets graag doen en het goed kunnen (lacht), maar organiseren heb ik altijd graag gedaan. Als wij vroeger met de vrienden en vriendinnen iets gingen doen kwam de praktische kant dikwijls bij mij terecht. Uiteindelijk is elke organisatie toch weer anders. Hoe meer je al meegemaakt hebt, hoe minder je uit je lood geslagen wordt. Dat is op dit moment één van mijn sterkste punten. Ik kan direct nuchter redeneren: wat is het probleem, hoe zorgen we dat we verder kunnen en dan zien we achteraf wel hoe dat kunnen gebeuren is.”

“Tijdens het evenement zelf vergroeit mijn gsm gewoonlijk met mijn hand en oor (lacht). We proberen wel om iedereen de kans te geven om elke voorstelling te zien. Het is keihard werken en als je dan zelf niet kan zien waarvoor je dat allemaal doet, zou dat spijtig zijn. Als je al die blije mensen met een glimlach uit de circustent ziet komen of hen vol verwondering hoort napraten en als het plezant is in de Zomerbar, haal ik daar voldoening uit. Vanaf 22 mei kan je het programma online doorzoeken, want iedereen heeft natuurlijk een andere voorkeur.”

Doe mee!

Een bloeiende wereldhaven als die van Antwerpen brengt leven in de brouwerij. Waar er ambiance heerst, is het fijn wonen en Ontwikkeling Havengebied Antwerpen spant zich sterk in om die aangename leefsfeer te bewaren en te verbeteren.

Zwoele initiatieven zoals de Zomerbar van Tine dragen daar onmiskenbaar een dikke steen toe bij. Zij brengen havenwerknemers en omwonenden bijeen in een warme, ongedwongen omgeving, waar zij bij een goed glas of een lekkere maaltijd kunnen genieten van de zomer, met zicht op de Schelde.

Zoals Tine zijn er nog meer mensen, die zorgen dat het fijn vertoeven is in het havengebied. Ken jij iemand die sociale samenhang smeedt? Of die voor animo zorgt? Of ben jij zelf zo iemand? Nomineer jouw havenheld en wij trakteren op een eerbetoon!

Start typing and press Enter to search