Op Instagramaccount Marineblauw krijgen ruim 1500 volgers regelmatig krachtige momentopnames van de havenactie te zien. Vooral omdat ze geschoten zijn vanuit een perspectief dat slechts weinigen kennen, spreken de beelden tot de verbeelding. Dankzij zijn job als dokmeester heeft Wesley Vanlingen overal toegang toe en laat hij middels actiefoto’s, zonsondergangen, nachtbeelden en nog veel meer snapshots de wereld meegenieten van de haven door de ogen van zij die er werken.

Profiel

  • Naam: Wesley Vanlingen
  • Functie: Dokmeester
  • Bedrijf: Havenbedrijf
  • Leeftijd: 38

Verwezenlijkingen

  • Toont de schoonheid van de haven vanuit uniek perspectief
  • Gunt volgers een blik achter de schermen
  • Zoekt en deelt inspirerende beelden via Instagram
  • Ontvangt en begeleidt scheepsofficieren en kapiteins

“Met de account Marineblauw wilde ik laten zien hoe gevaarlijk de job van bootman bij Brabo is voor mensen die daar niet voor getraind zijn. Toen ik daar nog werkte, voeren we met een klein bootje tot vlakbij  containerreuzen om de meertrossen aan te pakken. Dat geeft zo’n mooi beeld! Die schoonheid en romantiek wilde ik delen.”

Volgers in hoge plaatsen

“Blijkbaar vallen de foto’s in de smaak, want intussen heb ik een 1500-tal volgers. Wellicht heb ik dat te danken aan mijn periode als pompier bij Brabo. Pompiers moeten aan boord gaan bij schepen die explosieve stoffen bij hebben, om eventuele bluswerken voor te bereiden. Zo kwam ik vaak in contact met de chief officer en de kapitein. Ik mocht geregeld met de officiers eten en zo bouwde ik met heel wat kapiteins een persoonlijke relatie op en zijn zij mij beginnen te volgen op Instagram.”

“Eén van hen is Thomas Lindengard van Maersk, iemand die heel Instagram-minded is en veel volgers heeft. Omdat hij mij volgde, begonnen bevriende kapiteins mij ook te volgen. Omdat ik nu en dan een mooie foto van één van hun schepen of terminals postte, deelden de grote rederijen die op hun kanalen. Via de achterban van de rederijen gaat het snel. Wat nog helpt is dat ik met interviews in magazines als Dubai Ports en Flows heb gestaan. Ik heb zelfs de voorpagina van het krantje van het Havenbedrijf gehaald. Vandaar dat ze mij in havenkringen wel kennen.

Niet poseren

“Meestal zijn het zonsondergangen en arbeiders van Brabo die ik fotografeer. Af en toe steek ik er een mooie dokwerkster tussen om te laten zien dat het niet allemaal stoere beren zijn. Wat ik ga fotograferen vanuit welk standpunt beslis ik op het moment zelf, veelal tijdens mijn dienstronde. Dat is een soort controle van hoe de kaaien, de trappen, de meerpalen en dergelijke erbij liggen. Als ik ineens een mooie zonsopgang zie, haal ik mijn smartphone boven en trek ik zoveel mogelijk foto’s. Nadien selecteer ik op een rustig moment de mooiste.”

“Omdat ik goed weet wat er zal gebeuren, kan ik een mooi moment afwachten. Mensen fotografeer ik alleen als ik ze ken. Zij weten dat ik het goed voorheb met die foto’s. Poseren mogen ze niet van mij, het moeten actiefoto’s zijn zonder dat ze het weten. Achteraf stuur ik hen de foto door en stel ik hen de vraag of ik die mag posten. De laatste tijd sluipen er meer en meer foto’s van mijn zoon en hond tussen. Die kleine vindt dat niet erg, zolang zijn haar mooi gekamd is (lacht). Carmen, de hond, heb ik ook nog nooit horen klagen.”

Overal toegang

“Dokmeesters mogen overal komen, behalve in de privéwoonst van de schippers. Vroeger posteerden ze mij ook overal en kon ik overal foto’s van nemen. Doorgaans gaan we alleen aan boord voor bepaalde controles, zoals brand, laswerken en schilderwerken. Zolang het veilig blijft, kijken we alleen toe. Zien we ergens iets gebeuren dat die veiligheid in het gedrang brengt, gaan we dat natuurlijk wel even zeggen. Wij zijn de ogen en oren van de kapitein, wij moeten alles weten en zien wat er gebeurt in de buurt van hun schip en daarom krijgen wij overal toegang.”

“De tofste foto’s vond ik diegene die ik nam als bootman laag bij het water, in weer en wind. Ik heb daar zelfs twee canvassen van laten maken. In de toekomst mogen de dokmeesters mee het water op en ik kijk ernaar uit om opnieuw foto’s te maken vanuit dat perspectief. Dat canvas, een tweeluik, heeft in het Havenhuis gehangen, maar een volwaardige tentoonstelling heb ik tot dusver altijd afgehouden uit winnaarsmentaliteit: als ik zoiets doe, wil ik het goed doen.”

Doe mee!

De Antwerpse haven draait al eeuwenlang mee als wereldhaven. Op haar oevers, dijken en omgeving is geschiedenis geschreven. Schepen en bemanningen van allerlei pluimage hebben haar wateren bevaren en daar historische sporen nagelaten. Daarom beschermt de haven haar erfgoed en ontvangt ze recreanten die van haar schatten willen genieten.

Net doordat zij al eeuwenlang verankerd is in de maatschappij, is het beeld dat buitenstaanders van de haven hebben verouderd. Instagrammers als Wesley stellen dat beeld bij en gunnen ook de ingewijden een verrassende blik achter de schermen van de huidige haven.

Zoals Wesley zijn er nog mensen die zorgen dat het havengebied zichtbaar is. Ken jij iemand die kunst creëert of de haven portretteert? Of ben jij zelf zo iemand? Nomineer jouw havenheld en wij zetten hem of haar op een sokkel!

Start typing and press Enter to search